Ανάλυση: Κατασκευές και 4η Βιομηχανική Επανάσταση “Construction 4.0”

Όπως αναλύθηκε και από τους διακεκριμένους ομιλητές του Συνεδρίου ΣΕΓΜ 2019, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της βιομηχανίας υποδομών και κατασκευών είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ΣΕΓΜ, ως ηγέτης και πρωτοπόρος σύνδεσμος του μελετητικού κλάδου, έχει αναδείξει και έχει προωθήσει το θέμα αυτό στον δημόσιο διάλογο με στοχευμένες δράσεις του τα τελευταία χρόνια (συνέδρια 2017 και 2019, συμμετοχή στην BIM Task Force της EFCA, συνεργασία με Zigurat Global Institute of Technology για μεταπτυχιακές σπουδές στο BIM Management, παρεμβάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία, συμμετοχές σε διάφορες ομάδες εργασίας, κ.ά.).

Είναι πολύ θετικό ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ενασχόληση με το σημαντικό θέμα αυτό από διάφορους φορείς και οργανισμούς, όπως το «ΔΙΚΤΥΟ» που δημοσίευσε σχετική Ανάλυση για τη νέα πραγματικότητα του BIM (Buiding Infromation Modeling) και της πλήρους ψηφιοποίησης του κλάδου των κατασκευών και των υποδομών. Tο Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός πολιτικής και έρευνας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 2013, με έδρα την Αθήνα.

Δείτε την Ανάλυση του ΔΙΚΤΥΟΥ εδώ.