Δανειοδότες του Δημοσίου οι μελετητές

20/12/2008

Τη δέσμευση ότι εντός του προσεχούς Ιανουαρίου θα πληρωθούν όλες οι οφειλές προς τους μελετητές, ανέλαβε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας προχθές (Τρίτη) το βράδυ, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ). 
Προηγουμένως ο πρόεδρος του ΣΕΓΜ Πέτρος Πετρακόπουλος είχε επισημάνει τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι μελετητές, εξαιτίας της διακοπής των πληρωμών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι μελετητές έχουν καταστεί δανειοδότες του ελληνικού Δημοσίου. Δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο αυτή η κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ευρύ πρόγραμμα δράσεων του Υπουργείου και ειδικότερα στις διαρθρωτικές αλλαγές στην Ολυμπιακή Αεροπορία και στον ΟΣΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν συνεχώς για τις δύο αυτές εταιρείες. Παρουσίασε, επίσης, το ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΣΕ, των ΗΣΑΠ και των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Αναφερόμενος στο πρόβλημα των πληρωμών, που έθιξε ο πρόεδρος του ΣΕΓΜ, το απέδωσε στην υπερκάλυψη του προϋπολογισμού του Υπουργείου, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε μπαταχτσήδες» και επανέλαβε ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει ορίσει με σαφήνεια ότι εντός του Ιανουαρίου θα επαναληφθούν κανονικά οι πληρωμές.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 θα γίνουν αναθέσεις νέων μελετών τόσο από το Γ’ ΚΠΣ, όσο και από το ΕΣΠΑ, «ώστε να υπάρξει ένεση επιβίωσης στα μελετητικά γραφεία».

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε στη γενική συνέλευση το φιλμ (κοινής παραγωγής ΥΠΕΞ – ΣΕΓΜ) για την προβολή του έργου των Ελλήνων μελετητών στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι η εξωστρέφεια του κλάδου αποτελεί αντίδοτο στην οικονομική κρίση. Στη γενική συνέλευση τιμήθηκε από τον ΣΕΓΜ για τη διαχρονική προσφορά του στον κλάδο ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Τάσιος, ενώ το καθιερωμένο βραβείο επαγγελματικής σταδιοδρομίας μελετητή απονεμήθηκε στον αρχιτέκτονα Κυριάκο Κυριακίδη (Κ. Κυριακίδης & Συνεργάτες Α.Ε.) και στον πολιτικό μηχανικό Χρήστο Κωστίκα (ΟΜΕΤΕ Α.Ε.).