Η φορολογία ακινήτων η ανάπτυξη και το μέλλον των κατασκευών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η παρουσίαση της μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα:

“Η φορολογία ακινήτων και το μέλλον του κλάδου των κατασκευών”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών),

ενώ για την υλοποίησή της συνεργάστηκαν ο ΣΕΓΜ και  οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι:  Σ.Α.Τ.Ε. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών),  Σ.Π.Μ.Ε. (Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας), Ε.Ι.Α. (Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής), Ε.Ε.Α. (Ελληνική Ένωση Αλουμινίου).

Την εκδήλωση χαιρέτησαν:

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΠΑΚ και διευθύνων σύμβουλος της IDEAL STANDARD ABEE, Γιώργος Θεοδοσίου, ο οποίος μίλησε για τους στόχους και τις προτάσεις  του ΣΕΠΑΚ για την προώθηση της ποιότητας και της ανάπτυξης των κατασκευών.  Γιώργος Θεοδοσίου video

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ανέπτυξε τις πολιτικές και δράσεις της κυβέρνησης  για την απλοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας. Γιώργος Σταθάκης video

Ο βουλευτής Ημαθίας, ΝΔ, τομέας φορολογικής πολιτικής, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις της αντιπολίτευσης στα θέματα της φορολογίας ακινήτων. Αποστόλοπουλος Βεσυρόπουλος video.

Πυρήνα της εκδήλωσης αποτέλεσε η  παρουσίαση της μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα «Η φορολογία ακινήτων και το μέλλον του κλάδου των κατασκευών» από τον καθ. Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ. Η δεύτερη αυτή μελέτη του ΙΟΒΕ, έρχεται να ολοκληρώσει τα στοιχεία της προηγούμενης μελέτης του 2015 και να ρίξει «φως» στους παράγοντες που οδήγησαν στην απαξίωση των ακινήτων και στην καταβαράθρωση της βιομηχανίας των κατασκευών, των τραπεζών και της οικονομίας της χώρας. Νίκος Βέττας video.

Ακολούθησαν ομιλίες από διακεκριμένους επαγγελματίες:

Ο Στράτος Παραδιάς, δικηγόρος Δ.Σ.Α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.) και της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), ο οποίος ανέπτυξε  το θέμα της επίδρασης της φορολογίας στις ιδιωτικές επενδύσεις. Στράτος Παραδιάς video.

Ο Σπύρος Τσαγκαράτος, δρ. αρχιτέκτονας μηχανικός, επικεφαλής του τεχνικού γραφείου Αστικών Περιβαλλοντικών Αναπλάσεων (ΑΣ.Π.Α.), ο οποίος μίλησε για τα εμπόδια, και τα προβλήματα στην υλοποίηση σημαντικών έργων στην Ελλάδα και έκανε προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών. Παρέθεσε την εμπειρία από τις προσπάθειες ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και ανέπτυξε το θεσμικό πλαίσιο χωρικού σχεδιασμού για στρατηγικές επενδύσεις και τα εργαλεία ΕΣΧΑΔΑ-ΕΣΧΑΣΕ. Σπύρος Τσαγκαράτος video.

Η  Έλλη Ανδριοπούλου, υπεύθυνη διαχείρισης δωρεάς του Κέντρου Πολιτισμού  του Ιδρύματος Νιάρχος, η οποία παρουσίασε την εμπειρία διαχείρισης έργου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τις διαδικασίες ανάθεσης, μελέτης και υλοποίησης του έργου  με διεθνείς προδιαγραφές ποιότητας και διασφάλιση τήρησης των προδιαγραφών, του προϋπολογισμού και του χρονοδιαγράμματος του έργου. Έλλη Ανδριοπούλου video.

Ο Κωνσταντίνος Βαβαλέτσκος, ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός, αντιπρόεδρος της κατασκευαστικής  εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος παρουσίασε  σύγχρονες μεθόδους και κανόνες για την κατασκευή ποιοτικών κτιρίων μέσα από την εμπειρία της κατασκευής  του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ΚΠΙΣΝ. Κωνσταντίνος Βαβαλέτσκος video. 

Ακολούθησε δημόσια συζήτηση των εκπροσώπων των συνδέσμων συνδιοργάνωσης, στην οποία συμμετείχαν:

  • ο γενικός γραμματέας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τάσος Ηλίας.
  • ο γενικός γραμματέας του ΣΕΠΑΚ , καθ. Αναστάσιος Κωτσιόπουλος.

  • ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, Γιώργος Βλάχος.

  • ο πρόεδρος του ΣΕΓΜ, Κωνσταντίνος Καλέργης.

  • ο γενικός γραμματέας του ΣΠΜΕ, Πάρης Χαρλαύτης.

  • ο πρόεδρος του ΕΙΑ, Ηλίας Κωνσταντόπουλος.

  • ο πρόεδρος της ΕΕΑ, Γιώργος Δουκίδης.

Το συντονισμό των ομιλιών και της συζήτησης είχε ο δημοσιογράφος Νίκος Ρουσάνογλου.

Βίντεο Δημόσιας Συζήτησης.

Η Μελέτη του ΙΟΒΕ εδώ.