Οι δημόσιες επενδύσεις αντίδοτο στην οικονομική κρίση

20/07/2009
Η κινητοποίηση των δημοσίων επενδύσεων μπορεί να αποτελέσει τον κύριο μοχλό της αναπτυξιακής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση, επισημάνθηκε από το σύνολο σχεδόν των ομιλητών στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), που πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Ιουνίου, στο Πόρτο Χέλι και είχε ως κεντρικό τίτλο «Κρίση: Επιπτώσεις και προοπτικές – Ο τεχνικός κλάδος κύριος μοχλός για την ανάπτυξη!».
Στο συνέδριο εξετάσθηκαν η τρέχουσα οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στον τεχνικό τομέα και στον κλάδο των μελετών ειδικότερα και διατυπώθηκαν προτάσεις διεξόδου, με την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την αξιοποίηση τριών βασικών τομέων οικονομικής δραστηριότητας, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προοπτικές.

Συγκεκριμένα:
* Η Πράσινη ανάπτυξη, με την υλοποίηση προγραμμάτων και έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος και αξιοποίησης των αποβλήτων, καθώς και ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στους κρίσιμους αναπτυξιακούς τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της γεωργίας, του τουρισμού και της βιομηχανίας.
* Ο Ενεργειακός σχεδιασμός, με την πραγματοποίηση επενδύσεων στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τη βελτίωση του ενεργειακού σχεδιασμού και της απόδοσης των κτιρίων, εκτιμώντας, πώς είναι πιθανό να εξελιχθεί ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός τα επόμενα χρόνια, ένα θέμα σημαντικό, αφού ο κτιριακός τομέας, που απασχολεί περίπου 400.000 άτομα στη χώρα μας κι είναι από αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από τη κρίση, έχει εξαιρετικές προ¬οπτικές για την απασχόληση, αρκεί να δοθεί έμφαση, όχι μόνο στην ανέγερση νέων χαμηλής ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, αλλά και στην ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση των υπαρχόντων.
* Οι Συνδυασμένες μεταφορές, που περιλαμβάνουν την ολοκληρωμένη ανάπτυξη υποδομών σε όλα τα μέσα μεταφοράς, για τον περιορισμό των περιφερειακών ανισοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ειδική μνεία έγινε για τη προοπτική της ανάπτυξης των σιδηροδρομικών μεταφορών (εμπορικών και επιβατικών) και για το μακρόπνοο και φιλόδοξο πρόγραμμα σιδηροδρομικών συνδέσεων στη χώρα μας, που προγραμματίζει η ΕΡΓΟΣΕ, πολλές από τις οποίες θα δρομολογηθούν μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Διατυπώθηκαν, ωστόσο, επιφυλάξεις και ανησυχίες κατά πόσο το σημερινό κράτος μπορεί να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές απαιτήσεις και προκλήσεις, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν όντως οι ευκαιρίες που αναλύθηκαν, και ιδιαίτερα σε σχέση με τα θέματα του περιβάλλοντος, και συγκεκριμένα για το κατά πόσο υπάρχει σχέδιο για τη χρηματοδότηση των αναγκαιών μελετών ωρίμανσης έργων, καθώς και των σημαντικών καθυστερήσεων επεν¬δυτικών προγραμμάτων από το πλήθος και τις χρονοβόρες διαδικασίες των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεωνή και των καθυστερήσεων και στρεβλώσεων στον τομέα της ενεργειακής θωράκισης κτιρίων.
Στο συνέδριο μίλησαν οι Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Λούκα Κατσέλη, υπεύθυνη Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Κυριάκος Μητσοτάκης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Αλέκος Παπαδόπουλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Πλατής, γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Βασίλης Παναγιωτίδης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γεώργιος Νέλλας, διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε., Πάνος Παναγόπουλος, πρόεδρος της EFCA, Πέτρος Πετρακόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΓΜ και πολλοί εκπρόσωποι μελετητικών εταιρειών. Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος πρόετρεψε το ΣΕΓΜ να αξιοποιήσει το ψηλό επιστημονικό και τεχνικό του κύρος για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των σημαντικών κοινωνικών ποβλημάτων του τόπου.
Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι επισημάνσεις του Θ. Ξανθόπουλου, για την ανάγκη πρόβλεψης μέσων, ώστε τα ΑΕΙ να μην εκμεταλλεύονται τις κρατικές επιχορηγήσεις και νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό στο επίπεδο των μελετών, του Κ. Μητσοτάκη, για την ύπαρξη σημαντικών προοπτικών για την πράσινη ανάπτυξη, της Λ. Κατσέλη, για την αναγκαιότητα μεταβολών στον τομέα των μελετητικών υπηρεσιών και του Αλ. Παπαδόπουλου για την αδυναμία του σημερινού «Καποδίστρια» να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές απαιτήσεις και την ανάγκη δραστικής μείωσης του αριθμού των δήμων της χώρας.

Για το πλήρες κείμενο πατήστε εδώ