Οι εξελίξεις στην τεχνολογία και στη βιωσιμότητα (sustainability) αλλάζουν μακροπρόθεσμα τις αγορές των υποδομών και κατασκευών

Ο ΣΕΓΜ συμμετείχε στο Εργαστήριο Στρατηγικής Πληροφόρησης “Τάσεις και Προκλήσεις στις Διεθνείς Αγορές το 2019” που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με τον Όμιλο Fitch, στο οποίο παρουσιάστηκαν οι τάσεις που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στους κλάδους των υποδομών, δομικών υλικών και ενέργειας. Στο εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, στα γραφεία του ΣΕΒ, συμμετείχαν ανώτατα στελέχη από 50 επιχειρήσεις.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Richard Marshall, Επικεφαλής του Τομέα Υποδομών και Ενέργειας της Fitch Solutions (Head of Infrastructure, Power & Renewables Research), ο οποίος επισήμανε ότι οι κλάδοι των κατασκευών και των δομικών υλικών θα αποτελέσουν την προμετωπίδα για την επίτευξη μιας οικονομίας χαμηλού άνθρακα στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι τόσο οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα στην παραγωγή υλικών, στα εργοτάξια και στις εγκαταστάσεις τους, ενώ και οι ίδιοι οι πελάτες αναθέτουν έργα με βασικό κριτήριο τη βιωσιμότητα (sustainability). Παράλληλα, τόνισε ότι ο κλάδος των υποδομών προβλέπεται να παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη στις Ασιατικές χώρες με επίκεντρο την Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Καμπότζη και Μυανμάρ, καθώς και στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, ενώ νέες ευκαιρίες διαμορφώνονται στις χώρες του Κόλπου, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες είχαν, επίσης, οι κ.κ. Δημήτρης Χατζάκης, Εμπορικός Διευθυντής της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε., Στέφανος Λατίνος, International Markets Director της Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. και Θεόδωρος Σταματίου, Senior Economist της Eurobank.

Στο πάνελ που ακολούθησε, οι κ.κ. Κωνσταντίνος Καλέργης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), Δημήτρης Δοντάς, Regional Manager, Knauf Greece, Cyprus, Algeria, Tunisia & Libya, Αλέξανδρος Κατραούζος – Διευθύνων Σύμβουλος της NEOTEX S.A. και Νίκος Σακελλαράκης, Exports and Marketing Director της Alchimica S.A., ανέλυσαν τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τις ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες, πρότειναν λύσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς και παρέθεσαν τις απόψεις τους για διάφορες αγορές-στόχους.

Δείτε ΕΔΩ την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του κ. Richard Marshall για τις τάσεις και προκλήσεις στις υποδομές και στις κατασκευές.