Συνέδριο 2008 | Βόλος

Το Συνέδριο διοργανώθηκε στο Βόλο στις 19-21 Ιουνίου 2008 και είχε τίτλο:«Το Σήμερα και το Αύριο στον χώρο των μελετητικών υπηρεσιών: Ευκαιρίες και Απειλές».

Σημαντικές ευκαιρίες, αλλά και σοβαρές απειλές για τον κλάδο των μελετητών αποτελούν το ΕΣΠΑ 2007-2013, τα έργα μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και οι μεγάλες επενδύσεις σε γη, καθώς και η δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές του εξωτερικού. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΜ κ. Πέτρος Πετρακόπουλος επέκρινε τους χειρισμούς κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι με παράτυπες διαδικασίες, αναθέτουν την εκπόνηση μελετών – αφού τις βαφτίζουν έρευνες – στα ΑΕΙ, υποβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό την ποιότητα των μελετών και υποσκάπτοντας την ανάπτυξη και το μέλλον των μελετητικών επιχειρήσεων.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμ. Ξανθόπουλος δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των μελετητών, καθώς είναι γνωστές οι εκτροπές στις αναθέσεις μελετών. Στην ενημέρωση και καθοδήγηση των Ελλήνων μελετητών σε διεθνή προγράμματα και διαγωνισμούς αναφέρθηκε ο ειδικός γραμματέας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων του ΥΠΕΞ κ. Αλ. Τσιατσιάμης, ενώ ο πρόεδρος της EFCA, κ. Πάνος Παναγόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενδυνάμωσης των μελετητικών επιχειρήσεων της χώρας μέσω συγχωνεύσεων ώστε να καταστούν ισχυρές για τη δραστηριοποίησή τους στις ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού.