Αμοιβές μηχανικών για την εκπόνηση μελετών Τοπικών Χωρικών Σχεδίων

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 1470/03.05.2019 η υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/34509/918 Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Αμοιβές μηχανικών για την εκπόνηση μελετών Τοπικών Χωρικών Σχεδίων».

Με την εν λόγω απόφαση καθορίζονται οι προεκτιμώμενες αμοιβές για την εκπόνηση των Κύριων Μελετών των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ).

Η αμοιβή κάθε μελέτης προσδιορίζεται αρχικά σε επίπεδο δημοτικής ενότητας, και τελικά προκύπτει από το άθροισμα των αμοιβών όλων των δημοτικών ενοτήτων κάθε δήμου. Για τον προσδιορισμό των αμοιβών λαμβάνονται υπόψη σωρευτικά ο αριθμός και το μέγεθος των οικισμών, τα τυχόν ειδικά χαρακτηριστικά κάθε οικισμού (παραλιακός, παραδοσιακός, αξιόλογος), το εμβαδόν της δημοτικής ενότητας, ο χαρακτήρας κάθε δημοτικής ενότητας (αστικός, νησιωτικός), και η μελετητική ωριμότητα (ύπαρξη εγκεκριμένου ή σε εξέλιξη ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ του ν. 2508/1997 στη δημοτική ενότητα).

Η τελική προεκτιμώμενη αμοιβή της Κύριας Μελέτης του ΤΧΣ επιμερίζεται, τελικώς, μεταξύ μελέτης κατηγορίας 01 (Χωροταξικές και Ρυθμιστικές Μελέτες) και μελέτης κατηγορίας 02 (Πολεοδομικές και Ρυμοτομικές Μελέτες), σε ποσοστά, ανάλογα με τον πληθυσμό της έδρας εκάστου δήμου.

Όσον αφορά τις επιμέρους φάσεις υλοποίησης της Κύριας Μελέτης ΤΧΣ, η τελική προεκτιμώμενη αμοιβή επιμερίζεται σε 50% για την Α’ φάση της μελέτης, 30% για τη Β’ φάση της μελέτης και 20% για τη Γ’ φάση της μελέτης. Η προκαταβολή αποσβένεται εξ ολοκλήρου με την παράδοση της Α’ φάσης.

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.