Βραβείο Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας 2014

Ως γνωστόν, κάθε δύο χρόνια ο Σύνδεσμος απονέμει το Βραβείο Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας σε μελετητή, στέλεχος εταιρείας μέλους του Συνδέσμου που διακρίνεται αφενός για την επιστημονική και επαγγελματική του καταξίωση και αφετέρου για το ήθος και την συναδελφικότητά του. Σύμφωνα με το Καταστατικό του Συνδέσμου, η επιλογή γίνεται από σώμα εκλεκτόρων που απαρτίζεται από τους διατελέσαντες Προέδρους του ΣΕΓΜ, τους τιμηθέντες με το Βραβείο Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας στο παρελθόν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Για το βραβείο του έτους 2014 επελέγη ο συνάδελφος Πολιτικός Μηχανικός Παναγιώτης Αντωναρόπουλος.

Η απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε στο δείπνο που ακολούθησε της Γενικής Συνέλευσης της 18ης Δεκεμβρίου 2014. Ο Π. Αντωναρόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Ζ&Α Π.ΑΝΤΩΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΜΕ (Ζ&Α ΑΜΕ)», τιμήθηκε για το σύνολο του μελετητικού του έργου που περιλαμβάνει τη συμμετοχή στην εκπόνηση δεκάδων μελετών πολύ σημαντικών έργων, αλλά και τη συνολκή επιχειρηματική του δραστηριότητα. Ο Π. Αντωναρόπουλος έχει προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες στον ΣΕΓΜ, αφού διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. επί δέκα συναπτά έτη, από το 1998 έως το τέλος του 2007 και πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου για δύο θητείες, από το 2004 έως το 2007. Ασχολήθηκε ενεργά με τα θέματα προώθησης της δραστηριοποίησης των Ελληνικών Εταιρειών στο εξωτερικό και εκπροσώπησε το ΣΕΓΜ στην EFCA και τη FIDIC. Επίσης συμμετείχε ενεργά το 2005 στη σύνταξη του Νόμου, των Προεδρικών διαταγμάτων και των Υπουργικών αποφάσεων για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου μελετών Δημοσίων Έργων.

Απονέμοντας το βραβείο, ο Πρόεδρος του ΣΕΓΜ Γ. Κάζος τόνισε το συμβολισμό της απονομής του βραβείου, όπου τα μέλη του ΣΕΓΜ, εν δυνάμει αντίπαλοι μεταξύ τους στη διεκδίκηση συμβάσεων, αναγνωρίζουν την αξία κάποιου συναδέλφου και τον βραβεύουν για τη συνολική του παρουσία στο χώρο των μελετών. Ο Π. Αντωναρόπουλος αναφέρθηκε επίσης στον συμβολισμό της απονομής αυτού του βραβείου για τον Σύνδεσμο, μίλησε δε για την εμπειρία του σε έργα έξω από την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά επσήμανε: «Οι εμπειρίες που αποκομίζουμε δουλεύοντας σε ξένες χώρες είναι εμπειρίες ζωής. Είναι πολύ σημαντικό ένα έργο σε ένα περιβάλλον που το έχει τόση ανάγκη, όπως π.χ. ένα αρδευτικό σύστημα στη Ρουάντα. Το βάρος της ευθύνης είναι τεράστιο όταν γνωρίζεις ότι σχεδιάζεις ένα αρδευτικό σύστημα για μια χώρα όπου οι άνθρωποι πραγματικά πεινούν!». Ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας την ανάγκη να ισχυροποιηθούν τα μελετητικά γραφεία στην Ελλάδα και παρότρυνε τους συναδέλφους να τολμήσουν και να ταξιδεύσουν στο εξωτερικό, αναζητώντας νέες ευκαιρίες.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό Βιογραφικό σημείωμα του κου Π. Αντωναρόπουλου.

braveiobraveio 3