Διεθνές Συνέδριο για τα 100 χρόνια της FIDIC, Βαρκελώνη 15-18 Σεπτεμβρίου 2013

Από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται στη Βαρκελώνη μια σημαντική διεθνής συνάντηση, το ετήσιο συνέδριο της FIDIC, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Συμβούλων Μηχανικών, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας. Στο συνέδριο θα παρευρεθούν σύνδεσμοι μέλη της FIDIC, καθώς επίσης και εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες στον τομέα από τουλάχιστον 85 χώρες. Οι μέχρι τώρα συμμετοχές δείχνουν ότι το 90% των αντιπροσώπων που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που ενδυναμώνει τις ευκαιρίες γνωριμίας, συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφορίας για την αναπτυξιακή πορεία της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αφορμή τα 100 χρόνια δράσης της FIDIC το συνέδριο έχει το βλέμμα του στραμμένο στις ανθρώπινες ανάγκες και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Καθώς η αποτελεσματική δράση της επιστήμης των μηχανικών έχει σαφώς μια θεμελιώδη αξία για την ανθρωπότητα, οι γνώσεις και η εξειδίκευση τους στο στρατηγικό σχεδιασμό χρειάζεται να αναγνωριστεί ευρύτερα και να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του κάθε ανθρώπου που ζει σε αυτόν τον πλανήτη, του κάθε μέλους αυτής της κοινωνίας. Με αυτή την οπτική το συνέδριο στέκεται και καλύπτει μια σειρά από θέματα όπως τα επιτεύγματα της επιστήμης των τελευταίων 100 χρόνων και της συνεισφοράς της ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής, τις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες του επόμενου αιώνα σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό επίπεδο καθώς και τις πολιτικές οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν μαζί με στρατηγικούς συνεργάτες και εταίρους.  Η μία από τις ημέρες του Συνεδρίου (Business Day) θα είναι αφιερωμένη σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας και των συνεργασιών και θα επικεντρώνεται σε εργαλεία τα οποία έχουν αναπτυχθεί από την FIDIC και είναι διαθέσιμα για να υποστηρίξουν βιώσιμες λύσεις στον τομέα των συμβούλων μηχανικών.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου -και συγκεκριμένα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου- θα αποδοθούν τα βραβεία του διεθνούς διαγωνισμού που οργανώνεται από τη FIDIC με αφορμή τα 100 χρόνια δραστηριοποίησης της. Δύο ελληνικά έργα και ένας Έλληνας μηχανικός διεθνούς φήμης και ακτινοβολίας έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό, ύστερα από τις υποβολές από τον ΣΕΓΜ των σχετικών φακέλων υποψηφιοτήτων. Χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα τιμητικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι δύο από τις συμμετοχές που προτάθηκαν από τον ΣΕΓΜ βρίσκονται στον τελικό κατάλογο επιλογής ανάμεσα σε ένα σύνολο υποψηφιοτήτων που, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την FIDIC, εντυπωσίασαν τους κριτές με την έκταση και την ποιότητά τους. Συγκεκριμένα στον τελικό κατάλογο στην κατηγορία αρτιότερο και διεθνούς ακτινοβολίας κτιριακό έργο των τελευταίων 100 χρόνων βρίσκεται η εκκλησία της Φατίμα στην Πορτογαλία, έργο της εταιρείας ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ν.ΤΟΜΠΑΖΗ ΕΠΕ., ενώ στην κατηγορία σημαντικότερος διεθνούς ακτινοβολίας και φήμης μηχανικός βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Α. Δοξιάδης.