Ο ΣΕΓΜ συμμετέχει στον διάλογο για το νέο θεσμικό πλαίσιο

18/12/2009
Έως το προσεχές καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάθεση και εκπόνηση μελετών και συναφών υπηρεσιών, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, μιλώντας – προχθές (Τετάρτη) το βράδυ – στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΜ).

Ο υφιστάμενος νόμος, τόνισε ο κ. Μαγκριώτης, εφαρμόσθηκε στις εξαιρέσεις του και όχι στον πυρήνα του. Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι να γίνει ένα νέο ξεκίνημα και ο πυρήνας των δικών μας σκέψεων για το θεσμικό πλαίσιο είναι ίδιος με τον πυρήνα των δικών σας σκέψεων. Κάλεσε δε τον ΣΕΓΜ και τους μελετητές να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Υπουργείου και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προκειμένου μέσα από τη σύνθεση των απόψεων να προκύψει ένας αξιόπιστος και λειτουργικός Νόμος για την ανάθεση και εκπόνηση των μελετών.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραΐτης στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας έχει πλέον εξαντλήσει τα όριά του και λύσεις θα δώσει η πράσινη ανάπτυξη, που θα καταστήσει την Ελλάδα ανταγωνιστικότερη. Χαρακτήρισε τους Έλληνες μελετητές ως τους επιστημονικούς εταίρους της πολιτείας, που μέσα από τις μελέτες τους συμβάλλουν σημαντικά στην προετοιμασία των προγραμμάτων και των έργων. Εξέφρασε δε την ελπίδα του για δημιουργική συνεργασία με τον ΣΕΓΜ.
Ο πρόεδρος του απελθόντος Δ.Σ. του ΣΕΓΜ Πέτρος Πετρακόπουλος εξέφρασε στην εισαγωγική ομιλία του την ευαρέσκεια του Συνδέσμου και των Ελλήνων μελετητών για τη δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου Περιβάλλοντος, που αποτελούσε πάγια θέση του κλάδου. Αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή των δημοσίων έργων, που απορρέουν κατά πολύ από την υποβάθμιση της σημασίας των μελετών στην όλη διαδικασία παραγωγής, από την κακή εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου των μελετών και από την υποχρηματοδότησή τους, ενώ αναφέρθηκε και στο σημαντικό πρόβλημα των οφειλών προς τις μελετητικές εταιρείες για έργα που έχουν υλοποιηθεί. Έθεσε, τέλος, ως πρώτη προτεραιότητα τη συμμετοχή του ΣΕΓΜ στον διάλογο για το νέο θεσμικό πλαίσιο και τόνισε ότι ο Σύνδεσμος εγκαίρως θα καταθέσει γι’ αυτό ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προτάσεις, με όραμα όχι ψευδοκοινωνικό και κακώς εννοούμενο προστατευτικό, αλλά καθαρά αναπτυξιακό.