4η Πανελλαδική Έρευνα του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ πραγματοποίησε Εκδήλωση-Ημερίδα Διαβούλευσης με θέμα «Ελλάδα Φιλική στις Επενδύσεις: Κρίσιμες Παρεμβάσεις στο Επιχειρηματικό Περιβάλλον», στις 5 Νοεμβρίου 2015. Στα τραπέζια διαλόγου συμμετείχαν περισσότεροι από 90 εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, της Κυβέρνησης και της επιστημονικής  κοινότητας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της 4ης  Πανελλαδικής Έρευνας του Παρατηρητηρίου για το Επιχειρηματικό Περιβάλλον στην Ελλάδα,  η οποία εστιάζει στην Άποψη των Επιχειρήσεων για τα Εμπόδια στην Επιχειρηματικότητα και για την Ποιότητα των Δημοσίων Υπηρεσιών στη χώρα μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη φετινή έρευνα αναγνωρίζουν το τελευταίο δωδεκάμηνο επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Έρευνα ο βασικός Δείκτης Ευκολίας επιχειρηματικής δράσης που παρακολουθεί διαχρονικά το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, το 2015 μειώθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014. Ως κρίσιμα προβλήματα για το σύνολο των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων ανεδείχθησαν η Φορολογία και οι Εισφορές, η Ταχύτητα Απονομής Δικαιοσύνης, τα Αναπτυξιακά Κίνητρα, η Εγκατάσταση–Αδειοδότηση των επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, η πρόσβαση σε Χρηματοδότηση και οι Δημόσιες Συμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος ιδρύθηκε από τον ΣΕΒ και λειτουργεί υπό την αιγίδα του, ως ένας μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, των ρυθμίσεων που το διαμορφώνουν και της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Βασικό τμήμα της λειτουργικής δομής του Παρατηρητήριου είναι το Δίκτυο Επιχειρηματικών Φορέων, στο οποίο συμμετέχει, εξαρχής, και ο ΣΕΓΜ, με εκπρόσωπό του τον κ. Κωνσταντίνο Καλέργη.