Σοβαροί οι κίνδυνοι και οι συνέπειες από τη μη νόμιμη χρήση λογισμικού

Η μη νόμιμη κατοχή και χρήση λογισμικού, εκτός του ότι συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό, ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους επιβολής μεγάλων προστίμων, αλλά και ποινικών διώξεων.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της πολύ ενδιαφέρουσας και κατατοπιστικής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΓΜ και η BSA | The Software Alliance (www.bsa.org), την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 στο Ξενοδοχείο AMALIA Athens.

Όπως ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΓΜ, κ. Κωνσταντίνος Καλέργης, η κατοχή και χρήση αδειοδοτημένου λογισμικού άπτεται, ευθέως και αμέσως, των θεμελιωδών αρχών της ισότιμης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού. Η νόμιμη κατοχή, μάλιστα, του δηλούμενου λογισμικού για την εκπόνηση μελετών θα μπορούσε να συνιστά και κριτήριο ποιοτικής αξιολόγησης και επιλογής σε διαγωνιστικές διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων και να συμβάλει στην άμβλυνση του φαινομένου των ανεξέλεγκτων εκπτώσεων.

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν:

  • Η κ. Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, Δικηγόρος LL.M., υπεύθυνη της BSA για την Ελλάδα, η οποία παρουσίασε το νομικό πλαίσιο προστασίας των προγραμμάτων Η/Υ και τη δράση της BSA στην Ελλάδα.
  • Η κ. Γεωργία Σταυροπούλου, Δικηγόρος LL.M., η οποία παρουσίασε το νομικό πλαίσιο και τις πολιτικές αδειοδότησης των προϊόντων της Microsoft, και
  • Ο κ. Riccardo Saccheggiani, License Compliance Sales Executive, Autodesk, Italy, ο οποίος παρουσίασε το νομικό πλαίσιο και τις πολιτικές αδειοδότησης των προϊόντων της Autodesk.

Όπως δήλωσε η κ. Παπαπαναγιώτου, η χώρα μας παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό παράνομης χρήσης λογισμικού και για τον λόγο αυτό η BSA έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους της, οι οποίοι αυξάνονται σε ετήσια βάση. Οι μελετητικές-συμβουλευτικές επιχειρήσεις, δε, εντάσσονται στους κλάδους προτεραιότητας με βάση την εμφανιζόμενη παραβατικότητά τους.

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση της κ. Παπαπαναγιώτου (οι παρουσιάσεις των άλλων ομιλητών δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν γιατί περιελάμβαναν ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες).