ΔΤ 22.10.2012 Ελληνικά έργα διεθνούς ακτινοβολίας, υποψήφια στον διαγωνισμό της FIDIC για τα 100 χρόνια δράσης της

Eλληνικά έργα και Έλληνες μηχανικοί διεθνούς φήμης και ακτινοβολίας συμμετέχουν ως υποψήφιοι σε σημαντικό διαγωνισμό που διοργανώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Εταιρειών Συμβούλων Μηχανικών (FIDIC), της οποίας ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) αποτελεί το εθνικό μέλος. Ο διαγωνισμός (FIDIC Centenary Awards 1913-2013) πραγματοποιείται με αφορμή τα 100 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας της Ομοσπονδίας που συμπληρώνονται το 2013.

Ο ΣΕΓΜ, θέλοντας να αναδείξει την ελληνική πρωτοποριακή σκέψη και τη δυνατότητα άρτιας υλοποίησης μεγάλων έργων, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας. Οι επιλογές πραγματοποιήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί για τα έργα, δηλαδή να είναι διεθνώς αναγνωρισμένα, πρωτότυπα, βιώσιμα, διαχρονικά και να παρουσιάζουν εξαιρετική τεχνική αρτιότητα.

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν θα αναφέρονται σε τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες:

  1. στο αρτιότερο και διεθνούς ακτινοβολίας κτιριακό έργο των τελευταίων 100 χρονών.
  2. στο αρτιότερο και διεθνούς ακτινοβολίας έργο υποδομής (πολιτικού μηχανικού) των τελευταίων 100 χρονών.
  3. στον σημαντικότερο διεθνούς ακτινοβολίας και φήμης μηχανικό (leading consulting engineer) των τελευταίων 100 χρονών.

Ο ΣΕΓΜ υπέβαλε σχετικούς φακέλους υποψηφιότητας για τις εν λόγω κατηγορίες
αντιστοίχως:

  • Για την πρώτη κατηγορία, την εκκλησία της Φατίμα στην Πορτογαλία, έργο της
    εταιρείας ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ν.ΤΟΜΠΑΖΗ ΕΠΕ.
  • Για τη δεύτερη κατηγορία, τη Γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, έργο στη μελέτη του οποίου συμμετείχε η εταιρεία Σ.ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ-Κ.ΦΑΡΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. (ΔΟΜΗ) και στην επίβλεψη κατασκευής η εταιρεία DENCO ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.
  • Για την τρίτη κατηγορία, τον Κωνσταντίνο Α. Δοξιάδη, ο οποίος έχει αναδειχθεί με το έργο του ως μηχανικός διεθνούς ακτινοβολίας και φήμης.

Τα Βραβεία πρόκειται να απονεμηθούν σε ειδική τελετή που θα γίνει στη Βαρκελώνη τον Σεπτέμβριο του 2013, με την ευκαιρία της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της FIDIC.

Ο ΣΕΓΜ, ευχόμενος καλή επιτυχία στις σημαντικές ελληνικές συμμετοχές, δεσμεύεται και με αυτή την πρωτοβουλία του, να συνεχίσει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προβληθεί η δημιουργικότητα, η τεχνογνωσία και το έργο των Ελλήνων μελετητών σε μια εποχή που χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, να αναδείξουμε στο εξωτερικό την ποιότητα των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει η χώρα!

Συνημμένα αποστέλλονται τρεις (3) φωτογραφίες σε χαμηλή ανάλυση. Οι φωτογραφίες είναι διαθέσιμες και σε υψηλή ανάλυση εφόσον ζητηθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΣΕΓΜ – Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών, Τηλ. 210 6452232, 210 6456896, fax: 210 6444685, e-mail: segm [at] kataskeyh-istoselidas [dot] gr/demo/segm

Μαρία Δημητροπούλου, Σύμβουλος Επικοινωνίας ΣΕΓΜ, τηλ. 210 7248644, 6948 884018, e-mail: md [at] sympraxis [dot] eu