Συνέδριο 2009 | Πόρτο Χέλι

Στόχος του συνεδρίου ήταν η αξιολόγηση των εξελίξεων, οι οποίες τα τελευταία έτη συνεχίζουν να είναι ραγδαίες, αφενός λόγω των σημαντικών αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο περί μελετών και υπηρεσιών και αφετέρου λόγω των νέων συνθηκών και προκλήσεων, που δημιουργούνται για τον μελετητικό κλάδο και συγκεκριμένα:

– Το ΕΣΠΑ αποτελεί την τελευταία ευκαιρία αξιοποίησης Κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής.
– Συντελείται στροφή προς τον ιδιωτικό τομέα με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τις παραχωρήσεις, τις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στη γη κλπ.
– Η ελληνική οικονομική διπλωματία επιχειρεί ένα δυναμικό άνοιγμα στις ξένες αγορές, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημασία των υπηρεσιών, και δη των μελετητικών, ως εξαγώγιμου προϊόντος.

Όλα αυτά αποτελούν τα νέα δεδομένα που καθορίζουν τόσο τις ευκαιρίες, όσο και ενδεχομένως τις απειλές για τις μελετητικές επιχειρήσεις. Στο συνέδριο έχουν κληθεί οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αθανάσιος Νάκος και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, ο πολιτικός υπεύθυνος του τομέα Δημ. Εργων του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Ιωάννης Μαγκριώτης, o Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, Βουλευτές κ.α., ενώ μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας Παναγιώτης Δρόσος, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελος Μπαλτάς, ο ειδικός γραμματέας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Τσιατσιάμης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συμβούλων Μηχανικών (EFCA) Πάνος Παναγόπουλος.

Παρακάτω μπορείτε να μεταφορτώσετε την ομιλία του Γενικού Γραμματέα Τραπεζών Ελλάδας, κ. Χ. Γκόρτσου Ομιλία κ.Γκόρτσου

Την ομιλία του κ. Αλεξόπουλου για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια: Ομιλία κ.Αλεξόπουλου

Την ομιλία του κ. Ηλιόπουλου σχετικά με τα εμπορευματικά κέντρα στις συνδυασμένες μεταφορές εμπορευμάτων: Ομιλία κ.Ηλιόπουλου

Την ομιλία του κ. Ζέκκου σχετικά με τα Μοναδοποιημένα φορτία και τη νέα παγκόσμια πραγματικότητα – Η Περίπτωση της Ελλάδας: Ομιλία κ.Ζέκκου

Τις ομιλίες των πολιτικών Θεμ. Ξανθόπουλου, Αλ. Παπαδόπουλου, Κυρ. Μητσοτάκη και Λ. Κατσέλη: Ομιλίες Πολιτικών

Την ομιλία του κ. Κωτσόγιαννη σχετικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό: Ομιλία κ.Κωτσόγιαννη